Talon kengitys etenee

Uudet pelkkahirret

 

Kuvassa uusien hirsien kasa. Talon hirret ovat 5 tuumaisia ja uudet 6. Kengityksen valmistuttua hirret tasataan veistämällä saman vahvuisiksi. Korvaushirsiä hankittaessa kannattaa pitää huoli, että niissä riittää korkeus verrattuna vanhoihin korvattaviin hirsiin. Hirrethän ei saa olla matalampia kuin kuin vanhat hirret, muuten tulee ongelmia ja muutenkin uusissa pitää olla mielellään vielä veistovaraa vähintään pari senttiä korkeudessa verrattuna korvattaviin hirsiin.



Hirret sisäpuolelta lahoja


Hirret näyttää monesti ulkopuolelta virheettömiltä, mutta varsinkin multapenkkirakenteen ollessa kyseessä, näkymä on yleensä tuon kaltainen, hirret ovat lahoja sisäpuolelta. Ilman rakenteiden avaamista lahoa on vaikea todeta. Yksi tapa tehdä hirsien vauriokartoitus on porata pitkällä poranterällä ulkopuolelta hirteen reikä. Sen kyllä huomaa jos poratusta reijästä tulee tulee lahoa purua terveen sijaan. Jos lattiat ovat paikoillaan tuolla keinolla lahoista kohdista saa jonkinlaisen kuvan.



Alahirret poistettu


Väliseinähirsi on jo paikoilaan. Toiseksi ylin hirsi menee uusiksi vain osittain. Vanhan hirren päähän on tehty sormiliitos. Poistamalla kaksi alinta hirttä saadaan enemmän työtilaa hirrenvaihtoon, eikä taloa tarvitse tunkata ylös kuin kaksi kolme senttiä.



Väliseinän nostopiste


Väliseinän nostopiste pultataan sekä ulko- että väliseinän läpi. Näin saadaan väliseinä nousemaan samaa tahtia ulkoseinän kanssa ja väliseinän hirret vaihdettua. Monesti väliseinien salvokset on tehty lohenpyrstöliitoksella, mutta tässä hammasliitos kuten lukkonurkassa.



Hirret paikoillaan


Uuden hirren alapinta on sirkkelöity suoraksi. Tein sen sen takia, että alin hirsi on helpompi ja nopeampi asettaa paikoilleen koska varausta ei tarvitse tehdä. Jos hirsiseinä jää näkyviin ulkopuolelta, eli sitä ei vuorata, on syytä tehdä hirret varauksella ulkonäön vuoksi. Suora alapinta saattaa näyttää muuten oudolta varattujen hirsien kanssa. Vanhat alimmat hirret olivat suoralla alapinnalla, nyt niihin tulee suora ylä- ja alapinta. Hirret pysyvät kyllä paikoillaan suorista pinnoista huolimatta. Ne tapitetaan toisiinsa.

Vanhat multiaishirret


Talossa on ollut multapenkkirakenne. Multiaishirret ovat kiertäneet joka seinällä noin 70 cm etäisyydellä seinistä. Seinän ja hirsien välissä on ollut täyte joka monesti on talon keskeltä kaivettu maa. Taloon on tarkoitus tehdä rossipohjat, eli tuulettuva alapohjarakenne. Eristettä alapohjaan tulisi saada minimissään 30cm ja tietenkin hengittävä puukuitueriste.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seinälämmitys

Seinälämmityksestä

Puulattian maalaus