Saippuaa itse tehden

Aineet saippuan tekoon

 Halpaa kuin saippua, sanotaan. En tiedä miten halpaa on tehdä omat saippuat, mutta helppoa se on. Oliiviöljysaippuaa tarvitaan mm tadelakt kalkkirappauksen, että venetsialaisen rappauksen pinnoitukseen. Saippuakäsittely tekee niistä vedenpitävän. Mutta tämä postaus ei käsittele mainittuja rappauksia, vaan saippuan valmistusta. 

Resepti: 350 g oliiviöljyä 150 g kookosrasvaa 70 g lipeää (viemärirae) ja 150 g vettä. Kookosrasva sulatetaan kattilassa, jonka jälkeen siihen sekoitetaan oliiviöljy.  Lipeärakeet sekoitetaan kylmään veteen. Vesi kuumenee lipeän lisäämisen jälkeen, joten ei kannata huolestua jos astia tuntuu kuumalta. Lipeäseos lisätään kookosrasva/oliiviöljyn sekaan sauvasekoittimella sekoittaen. Seosta sekoitetaan niin kauan kunnes se näyttää kiisselimäiseltä. Tämän jälkeen seos kaadetaan muottiin, itse käytin päästä avattua maitotölkkiä. Tämän jälkeen odotetaan saippuan valmistumista. Ohjeet sanoo, että saippuaa on hyvä kypsyttää 1-6 kk. Mitä pidempään malttaa odottaa sitä parempi on lopputulos.

Lipeä on tosiaan syövyttävää ja onkin syytä varustautua kumihanskoilla lipeää käsiteltäessä ihon palamisen välttämiseksi. Jos pelkää tehosekoitus vaiheessa roiskeita, niin suojalasit on hyvä lisä turvallisuutta tuomaan. Ja jos kokeilun halua on, löytyy netistä jos jonkinlaista ohjetta ja reseptiä erilaisten saippuoiden valmistamiseen. Vaikeata tuo ei tuntunut olevan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seinälämmitys

Seinälämmityksestä

Puulattian maalaus