Hirsitalon korjaus




 Kuvassa vanhaa aikaisemmin savirapattuna ollutta hirsiseinää. Rappaus on poistettu seinästä 1900-luvun alkupuolella, jolloin talon kaikki seinät on pinkopahvitettu. Alunperin talossa on ollut vain kaksi huonetta ja hyvin matala. Kuvasta näkyy, että katto on ollut noin 40cm matalammalla nykyistä.

Alanurkassa näkyy miten savi, jolla on tiivistetty hirren ja kivijalan välinen sauma, on nostanut kosteutta hirteen ja lahottanut hirren alapinnan ja näin ollen hirsi täytyy vaihtaa. Jos laho olisi pieni ja paikallinen, korjauksen voisi suorittaa paikkaamalla. 


Ulkoseinää pitkin valunut sadevesi on aiheuttanut nurkkaan melko laajan lahovaurion. Nämä on niitä ikäviä yllätyksiä, mutta korjattavissa tämäkin. Talossa on hiekkatäyttö koko alapohjassa. Tarkoitus on imeä hiekka pois ja tehdä tilalle tuulettuva alapohja. Voi olla että suunnitelma alapohjan suhteen vielä muuttuu. Riippuu siitä saadaanko alapohjaan riittävästi korkeutta sekä eristeelle että tuuletus tilalle, myös kivijalka on matala ja vaatii miettimistä miten tuuletusaukot tehdään.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Seinälämmitys

Seinälämmityksestä

Puulattian maalaus